Random.org - contestat. TrageriLaSorti.ro este alternativa romaneasca

21 octombrie 2013
Comentarii: 1
21 octombrie 2013, Comentarii: 1

Am vorbit in urma cu cateva luni despre cel mai utilizat serviciu de trageti la sorti din lume, Random.org, prilej cu care mi-am exprimat scepticismul vizavi de corectitudinea softului, dar si a celor care organizeaza tragerile la sorti in vederea atribuirii unor premii sau beneficii consumatorilor.

Am decis sa revin din doua motive: pentru ca serviciul britanic Random.org devine tot mai contestat, dar si datorita unui email primit din partea cofondatorului TrageriLaSorti.ro (Matei Pavel). Contactandu-ma, acesta a dorit sa promoveze doua lucruri: un alt serviciu care, spune dumnealui, este superior, dar si transparenta – rar intalnita in aceasta tara. Mi-a oferit nu numai posibilitatea de a publica mesajul cu care m-a abordat, ci si libertatea completa de a investiga subiectul, pentru a veni in ajutorul publicului cu o solutie de trageri la sorti mai eficienta. Asadar, am primit urmatorul mesaj:
“Salut Eric,
Eu sunt Matei, unul dintre cofondatorii TrageriLaSorti.ro. Faceam azi putin research si am dat peste articolul tau de la adresa: http://ericpolec.ro/cat-de-relevant-este-random-org-si-cum-ar-trebui-efectuata-tragerea-la-sorti.html

Doua lucruri vreau să-ți spun:

1. Widgetul de pe homepage-ul random.org poate fi trucat și dacă înregistrezi. Editarea video îți permite să faci ce vrei, asta ca să nu mai vorbim de un scurt hack în chrome ca să faci widgetul să returneze ce vrei tu – http://www.screenr.com/gFz7 🙂
2. TrageriLaSorti.ro, folosit deja de eMAG, TVR, Lidl, Mediafax Group (promotor, descopera.ro, go4it.ro, zf.ro), Internet Corp (wall-street.ro, kudika.ro, garbo.ro) și multe alte firme din diferite domenii, de la agenții de turism la magazine de haine, oferă garanția incontestabilă a corectitudinii extragerii.
Serviciul nostru este gratuit pentru până la 100 de participanți și foarte ieftin pentru ce depășește.
M-aș bucura dacă ai face un update la articol sau dacă ai scrie unul nou. Noi încercăm de doi ani, de când am lansat serviciul, să curățăm piața de țepe și extrageri îndoielnice și ne-ar ajuta orice referință în acest sens.
Mulțumesc și sucess în tot ce faci!”

De ce nu am incredere in Random.org ?

Am studiat putin acest serviciu si am ajuns la cateva concluzii. In primul rand, widget-ul random.org (acea casuta folosita de majoritatea webmasterilor in vederea unei trageri la sorti) nu este creat pentru a trage la sorti un castigator, ci doar pentru a genera un numar “aleatoriu” (imediat o sa discutam si despre acest “aleatoriu”), neoferind sanse multiple de castig sau alte elemente specifice, importante in cazul unei trageri la sorti. Este adevarat, Random.org poate fi folosit pentru trageri la sorti, insa pe bani, folosind un serviciu dedicat special acestei nevoi. Repet, widget-ul folosit de foarte multi organizatori de concursuri online nu este dedicat acestei nevoi. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca acest widget random.org poate fi trucat in mai multe feluri, insa cea mai mare posibila abatere de la orice regula de bun-simt poate fi demonstrata in acest video: http://www.screenr.com/gFz7. Aici se vede clar cum, in spatele unei filmari video, random.org ofera rezultate exacte bazate pe anumite tipare dorite de organizator. Repet, aceasta dovada de trucare se poate realiza live, in spatele unei filmari, nemaiamintind faptul ca multi webmasteri ofera doar un screenshot cu rezultatele tragerilor la sorti – mult mai usor de falsificat.

TrageriLaSorti.ro este serviciul romanesc care doreste sa fie superior Random.org. Cum va reusi ?

Conform spuselor lui Matei Pavel, un sistem slab de trageri la sorti nu ofera ce este mai important pentru participantii oricarui concurs: transparenta. “Imagineaza-ti ca ai trimis un cod de pe produs, ai primit confirmarea ca esti inscris in extragere dar, din cauza unei probleme tehnice, in lista finala numele tau nu apare. Nu poti verifica. Din cate stii tu, lista de participanti poate sa fie compusa doar din numele prietenilor programatorului care administreaza sistemul” – Problema grava de transparenta rezolvata de softul specializat tragerilor la sorti, TrageriLaSorti.ro

concurs

O alta problema a softurilor de trageri la sorti, la fel de grava ca lipsa de transparenta, o reprezinta tehnologia folosita de soft pentru a oferi numere cu adevarat aleatorii. General vorbind, pentru a trage la sorti anumite numere exista doua solutii:
Software (Excel, MySQL, PHP sau orice alt program/limbaj de programare) – aceasta fiind o solutie pseudo-aleatorie, bazata pe un algoritm matematic bine determinat – oferind posibilitatea de a prezice si chiar replica un anumite rezultat.

Hardware – Bazat pe principii ale fizicii Cuantice, presupune montarea unui dispozitiv Hardware capabil sa masoare fenomene fizice: intensitatea sunetului, variatii de temperatura etc – sistem folosit de dispozitivul QUANTIS.
Aprobat de Autoritatea pentru Loterii si Jocuri de Noroc din Malta, Dispozitivul QUANTIS, omologat de Oficiul Federal de Metrologie din Elveţia (METAS) reprezinta solutia folosita de TrageriLaSorti.ro – pentru a determina cat mai corect si eficient castigatorii concursurilor online.

Cum functioneaza dispozitivul QUANTIS?

“Din perspectiva fizicii cuantice, lumina este formata din particule elementare numite fotoni. La trecerea printr-o oglinda semi-transparenta, aceste particule isi pot continua traseul sau pot fi reflectate, iar acest comportament este intrinsec aleator si nu poate fi influentat de niciun factor extern.
Câte un detector plasat pe fiecare dintre cele două direcţii posibile înregistrează acest comportament, generand astfel secvente aleatorii de 1 si 0.
Din aceasta secventa de biţi, prin conversie din baza 2 în baza 10, sunt extrase numere aleatorii din intervalul solicitat de aplicatie.”Citat dintr-o pagina a sitului TrageriLaSorti.ro

Ce ofera in plus TrageriLaSorti.ro?

Pe langa transparenta si siguranta incontestabila a tragerilor la sorti, serviciul este pus la dispozitie GRATUIT pentru micii intreprinzatori care dispun de maxim 100 participanti – totul, intr-un mediu securizat de serviciul McAffee Secure.
Pentru companii mari precum eMAG, TVR, Lidl, Mediafax, Promotor, Descopera.ro, Go4it.ro, Zf.ro, Internet Corp Wall-street.ro, Kudika.ro, Garbo.ro etc preturile pot varia in functie de dimensiunea listei de participanti – astfel, daca aveti peste 100.000 de participanti, CPM (cost per mie participanti) poate ajunge la doar 0.72 Euro.

Mai multe argumente oferite de Matei Pavel, cofondatorul TrageriLaSorti.ro, mai jos:

“1. Nu știu dacă Random.org este „cel mai utilizat serviciu de trageri la sorti din lume” – tocmai pentru că nu asta își propune. Eu personal nu am putut evalua cât de mult este folosit el pentru extrageri. Dacă mă iau după ID-ul extragerilor pe care îl putem intui din pagina asta, din 1998 până azi ei au cam 18K extrageri. Din 2011 până astăzi noi avem 1.5K, doar pe piața locală. Cel puțin în ce privește extragerile „ok”, safe, cu serviciul lor plătit, nu pare să fie chiar atât de utilizat la nivel mondial. Liderul absolut, cred, este excel sau orice altă formă de extragere in-house 🙂
2. TrageriLaSorti are multe avantaje care îl fac net superior random.org, dincolo de hardware (la hardware și Random.org stă binișor):
• Este în limba română. Pentru extragerile cu mulți participanți (gen eMAG sau TVR), acest lucru este esențial.
• Chiar și dacă știi limba engleză, pagina de extragere a Random.org nu explică deloc care sunt garanțiile pe care ei le oferă. În plus, ei nu garantează identitatea organizatorului.
• Pe Random.org este foarte posibil ca eu, Ion din Cucuieții din Deal, să fac un cont și să fac o extragere numită „Coca cola” 🙂
• Random.org nu folosește CSV-uri și nu te lasă să tratezi diferit identificatorii din lista de participanți. Dacă ai o listă de email-uri și nume, spre exemplu, extragerea ar trebui să îți permită să:

– afișezi numele în lista de câștigători
– permiți utilizatorilor să-și verifice participarea în funcție de adresa de email (sau orice altceva ai la îndemână: user_id, bon fiscal, etc)

• Random.org nu îți permite nici să detaliezi ce identificator trebuie să introducă participantul în formularul de validare, nici să izolezi un identificator cu acest scop. Identificatorul ar fi „Nume Prenume mail@domeniu.com” – adică cineva ar trebui să cunoască exact ordinea tuturor identificatorilor ca să se poată valida. În plus, mai sunt și case-sensitive.
În plus, pagina noastră de extragere afișează și premiile, și rezervele, în schimb la random.org nu vezi decât o listă cu ordinea în care au fost extrași câștigătorii. Cel care verifică lista ar putea crede că fiind al doilea extras a câștigat ceva, în schimb, la noi, vede clar că este doar o rezervă.
Pe scurt, Random.org este un super site care are ca un serviciu secundar extragerea câștigătorilor la un concurs. Diferențele sunt că noi:

1. Suntem locali (și avem foarte multe companii mari care lucrează doar cu noi – toate menționate pe homepage. La nivel de încredere în extrageri cred că depășim random.org în acest moment)
2. Suntem dedicați extragerilor (și din acest motiv avem toate feature-urile necesare)
3. Mai ieftini
It’s as easy as that.

Cu toate astea, random.org varianta plătită oferă într-adevăr garanția 100% a corectitudinii extragerii doar că este mai greu de dovedit și verificat de către participanți 🙂 Din acest motiv noi întotdeuna oferim ambele variante organizatorilor care vor să fie promovați pe Konkurs.ro tragerilasorti sau random.org plătit”

Concluzia?

Am ramas impresionat de dispozitivul QUANTIS pentru ca in general am mai multa incredere in solutiile hardware decat in cele software care stim cu totii cat de vulnerabile si flexibile sunt. Am testat TrageriLaSorti.ro si am remarcat faptul ca interfata este foarte simpla – oferind posibilitatea de organizare a unui concurs oricarui blogger fara prea multa experienta in web.

De altfel, preturile sunt ok pentru ca din moment ce ai peste 100 de participanti la un concurs inseamna ca ai si audienta, deci produci bani.

 

One response on “Random.org – contestat. TrageriLaSorti.ro este alternativa romaneasca

  1. MamicaMea.ro spune:

    Salut
    Am incercat sa ma inscriu pe tragerilasorti.ro dar nu se poate, nu iti da o parola pentru a te loga, scrii doar user name, email si compania si nu se intampla nimic, nu primesti nici un email de confirmare, cu date de logare, nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *