Ce este si cum se face accesul prin FTP

31 ianuarie 2012
Comentarii: 2
31 ianuarie 2012, Comentarii: 2

Sa cunoasteti utilizarea unui client FTP este foarte important – mai ales in zilele noastre, cand aproape fiecare afacere are un site de prezentare! Administrarea blogului sau a magazinului virtual implica de cele mai multe ori operatiuni prin intermediul FTP (File Transfer Protocol).

Clientul FTP este un soft adaptat pentru tranzactionarea de informatii prin intermediul protocolului FTP – practic, reprezinta modalitatea prin care calculatorul dvs de acasa comunica direct cu serverul pe care se afla website-ul dvs.

Am intalnit multe persoane care nu stiu sa foloseasca un client FTP, cu toate ca este foarte usor. Acest articol va prezinta pe scurt ce trebuie sa cunoasteti atunci cand folositi un client FTP si care din varietatea de programe existente este mai simplu si eficient.

Cum se foloseste un program FTP?

Asa cum am spus si mai sus, un program FTP are rolul de a se conecta la un server iar ulterior poate face schimb de informatii cu acesta. Multe programe FTP arata in stilul Total Commander – format din 2 coloane care permit navigarea in interiorul directoarelor.

Daca reusiti sa identificati optiunea prin care sa va conectati la server folosind datele de logare primite din partea host-ului, puteti ulterior sa realizati transferul de fisiere sau sa modificati continutul acestora.

Ce programe FTP pot folosi?

Eu va recomand sa alegeti mereu soft-uri gratuite, pentru ca sunt la fel de bune ca si cele a caror licenta trebuie cumparata pentru a putea fi utilizate.

Personal, pot spune ca folosesc Total Commander – arata cam ca Norton Commander si este disponibil in varianta gratuita. Conectarea la FTP prin intermediul Total Commander se realizeaza accesand “Net” din meniul contextual urmat de “Ftp Connect”. In locatia respectiva aveti de trecut datele pe care vi le-au furnizat cei de la firma de gazduire, dupa care puteti efectua orice transfer de fisiere intre calculatorul personal si serverul care va gazduieste prin “drag & drop” – mutarea cu mouse-ul a fisierelor dintr-o coloana in cealalta.

Un alt program de FTP care ruleaza direct din browser este cel din interiorul cPanel (daca dispuneti de aceasta facilitate), insa nu suporta urcarea fisierelor din interiorul unui director, iar manevra trebuie realizata urcand arhiva directorului principal, dupa care dezarhivati totul din acelasi client ftp.

Pentru Total Commander am realizat un tutorial video care arata pas cu pas ce trebuie sa faceti pentru a va conecta la server, dar si pentru a ridica – descarca fisiere. Video-ul il puteti gasi mai jos.

2 responses on “Ce este si cum se face accesul prin FTP

  1. Cristina22 spune:

    Foarte de ajutor acest articol, insa am intampinat o problema.Cand vreau sa uploadez poze prin total commander, se incarca numai 5-6% dupa care se opreste pur si simplu. Ai idee care ar fi cauza?

    • Eric spune:

      Problema e probabil de la internet. Total commander foloseste o sumedenie de porturi pentru a face upload iar daca furnizorul tau a blocat aceste porturi programul se blochaza. Sper ca te-am ajutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *